Onterecht afgewezen declaraties worden gecorrigeerd

12-05-2023
Op 1 januari 2023 is het machtigingenbeleid voor beweegzorg afgeschaft. Nadat dit beleid is aangepast, zijn helaas meerdere declaraties onterecht afgewezen. Wij zijn op dit moment bezig met het corrigeren van deze declaraties.

Onjuist verwerkte declaraties worden gecorrigeerd

Heeft u één of meerdere declaraties ingediend met een behandeldatum in 2023 voor chronische zorgtrajecten met CSI 008 of CSI 001? Dan zijn deze declaraties mogelijk onterecht afgewezen door ons systeem. U heeft in dit geval retourinformatie ontvangen waarin verwezen wordt naar afwijsreden 9088 en/of 9089.

Om dit te herstellen, hebben we de declaraties de afgelopen week (tussen 5 en 12 mei) opnieuw gecontroleerd. Dit kan voor u 2 verschillende uitkomsten hebben:

  • U ontvangt een nabetaling omdat uw declaratie onterecht was afgewezen. In VECOZO wordt een correctie-PDF gekoppeld aan de oorspronkelijke declaratie.
  • Op basis van de gegevens die bij ons bekend zijn, was de afwijzing van de declaratie terecht. De uitbetaling blijft ongewijzigd. U ontvangt geen nader bericht van ons.

Is uw declaratie niet automatisch gecorrigeerd? 

Heeft u na 12 mei geen correctie-PDF ontvangen in VECOZO en bent u van mening dat uw declaratie alsnog onterecht is afgewezen? Dan vragen wij u vriendelijk dit bij ons te melden. 

Doorlooptijd declaraties weer zoals u gewend bent

Inmiddels hebben we de problemen aan onze kant opgelost. Dit betekent dat we uw declaraties weer binnen enkele werkdagen verwerken. Ook de afgelopen periode hebben we uw declaraties gelukkig binnen de afgesproken 30 dagen na ontvangstdatum kunnen uitbetalen. Maar vanaf nu kunt u weer de snellere doorlooptijd verwachten die u van ons gewend bent.

Reden van tijdelijke langere uitbetalingstermijn

Eerder werd de vergoeding van behandelingen onder andere gebaseerd op machtigingen. Het zorgtraject controleren we nu alleen nog op basis van de 1e behandeldatum. Het inlezen van de historie van een zorgtraject is helaas nog foutgevoelig in ons systeem. Om meer onterechte afwijzingen te voorkomen, hebben we de historie van het zorgtraject in veel gevallen handmatig aangepast. Hierdoor was de doorlooptijd van de declaratieverwerking behoorlijk opgelopen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u vragen over de verwerking van uw declaraties? Bekijk de pagina Declareren voor meer informatie. Of neem contact met ons op, we helpen u graag verder.

Onze excuses voor het ongemak. Wij bedanken u voor uw begrip en geduld.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam