Coronavirus COVID-19: informatie voor zorgaanbieders

18-03-2020
De druk op de zorg door de toename van het aantal mensen met een coronabesmetting is enorm. Zorgaanbieders zetten alle zeilen bij, zodat iedereen de zorg krijgt die nodig is. Dat waarderen wij enorm. We willen u vanuit onze rol optimaal ondersteunen in uw werk. Daartoe werken zorgverzekeraars samen met alle betrokken partijen, de NZa, het ministerie en netwerken in de regio. Wet- en regelgeving of financiële vraagstukken mogen de continuïteit van zorg niet belemmeren. Veilige en tijdige zorg aan patiënten staat voorop. 

Op deze webpagina plaatsen we aankomende tijd relevante informatie over de gevolgen van het coronavirus voor u als zorgaanbieder.

Regionale coördinatie via ROAZ

Zorgverzekeraars zijn intensief betrokken bij overleg en afstemming in de Regionale Overleggen Acute Zorgketen (ROAZ). Daar kunt u dan ook al uw zorginhoudelijke en organisatorische vragen stellen. Denk daarbij aan vragen die betrekking hebben op capaciteit, afstemming over zorgsoorten, beschikbaarheid van hulpmiddelen, materialen of faciliteiten.

We verwijzen u voor het melden van knelpunten en het stellen van vragen in de acute zorgketen daarom zoveel mogelijk naar uw eigen regionale vertegenwoordiging. 

Zorgverzekeraars Nederland (ZN)

Voor meer informatie over de ondersteuning van zorgverzekeraars en zorgkantoren verwijzen wij u graag door naar de berichtgeving van ZN. U vindt hier ook een brief waarin op hoofdlijnen wordt omschreven wat wij als zorgverzekeraars en zorgkantoren gaan doen om zorgaanbieders te ondersteunen. 

Informatie voor uw patiënten, onze verzekerden

U kunt patiënten met vragen over corona en hun verzekering doorverwijzen naar vgz.nl/zorg-regelen/corona-virus. Daar staan antwoorden op vragen als ‘Krijg ik een vergoeding als ik op het coronavirus of COVID-19 getest moet worden?’ en ‘Krijg ik een vergoeding voor mondkapjes of handgel?’.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam