Op weg naar een duurzame toekomst

Duurzaamheid is belangrijk voor ons. Daarom zijn wij hard op weg om zelf steeds duurzamer te worden als zorgverzekeraar. Maar ook zetten we ons in om de verduurzaming in de zorg te versnellen. Op deze pagina leest u hoe wij dat doen en wat u zelf kunt doen om hiermee aan de slag te gaan.

 Verduurzamen van de zorg is noodzakelijk

De zorgsector is verantwoordelijk voor 7% van de CO2-uitstoot, 13% van het grondstofverbruik en 4% van het afval in Nederland (RIVM). De zorg maakt mensen beter, maar heeft tegelijkertijd dus ook ernstige gevolgen voor onze leefomgeving en gezondheid. Zo vervuilt medicatie ons water, warmt de aarde sneller op en krijgen we steeds meer last van allergieën en luchtvervuiling. Daar willen én kunnen we iets aan doen. 

 Dit betekent duurzaamheid voor ons

Duurzaamheid is voor ons niet alleen een beter milieu. Het gaat ook over zorg die klaar is voor de toekomst. Zo willen we de druk op de zorg verlagen. En zorgen dat de zorg betaalbaar blijft voor alle mensen in Nederland. Ook willen we de gezondheidsverschillen tussen mensen verkleinen. Zodat iedereen gelijke kansen heeft op goede gezondheid en zorg. Maar natuurlijk willen we ook bijdragen aan een beter milieu. Zodat we samen in een beter klimaat kunnen leven, want ook dat heeft invloed op onze gezondheid.

Wilt u meer weten over hoe wij als Coöperatie VGZ duurzaamheid zien? Lees verder op onze pagina over 'Duurzaamheid'

 Zelf aan de slag met duurzaamheid

Het verduurzamen van de zorg doen we niet alleen. Dat doen we samen. Bijvoorbeeld door duurzame initiatieven uit de zorg op te halen en te verspreiden onder andere zorgaanbieders. Deze initiatieven noemen we groene FIT-initiatieven. Een groene FIT draagt bij aan een fitte en toekomstbestendige bedrijfsvoering én heeft een positieve impact op duurzaamheid. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van groene FIT-initiatieven waarmee u aan de slag kunt gaan.

Beweeg van rechts naar links

 Vegetarisch en patiëntgericht koken

Noordwest-Ziekenhuisgroep is overgestapt van kant-en-klaarmaaltijden naar zelfbereide verse maaltijden met lokale producten. Het resultaat? Minder verspilling én hogere patiënttevredenheid.

 Medicijnen niet op naam verstrekken

Ziekenhuis Tjongerschans gaat verspilling van medicatie tegen door medicijnen niet langer op naam te verstrekken. Door medicijnen op voorraad op de afdeling te leggen, wordt 40% minder medicatie verspild.

 Weglaten patiëntenjas cataractchirurgie

Het weglaten van de patiëntenjas tijdens cataractchirurgie resulteert in minder afval. Daarnaast zijn er minder grondstoffen nodig en zorgt het voor minder CO2-uitstoot tijdens productie, transport en afvalverwerking.

 Herbruikbare dekens in de operatiekamer

De herbruikbare OK-deken zorgt ervoor dat er wordt bespaard op afval en CO2-uitstoot. De wasbare OK-deken is namelijk dikker waardoor hij niet voorverwarmd hoeft te worden én er is maar 1 deken per patiënt nodig.
 Meer duurzame initiatieven?

Bekijk op onze website welke duurzame (FIT-)initiatieven er nog meer zijn en waarmee u zelf aan de slag kunt gaan.

 Dit doen wij als duurzame zorgverzekeraar

Naast de afspraken die wij maken met zorgaanbieders over duurzaamheid, vinden wij het belangrijk dat wij als coöperatie VGZ zelf ook steeds duurzamer worden. En dat we bijdragen aan een duurzame wereld. Dit doen we door:

 Dit doen wij voor onze leden

Duurzamer leven. Dat is niet altijd makkelijk. Onze leden - uw patiënten - helpen we hier graag mee op weg. Klimaatverandering heeft namelijk nu al effect op onze gezondheid. Zo zorgt het voor meer hittestress, allergieën en luchtvervuiling. Hieronder ziet u een aantal services en programma's op het gebied van duurzaamheid die wij aanbieden aan onze leden.

Challenge: betaalbaar en gezond avondeten

Best een uitdaging: besparen op boodschappen, maar 's avonds wel lekker en gezond eten. Met de 7 dagen challenge helpen we onze leden met een goede basis in de voorraadkast en vriezer.

Oefeningen voor meer bewegen tijdens werk

Per dag zitten we gemiddeld 9 uur. Dat is best veel. Voor de lichamelijke én mentale gezondheid is het belangrijk om te blijven bewegen. We geven onze leden tips en passende oplossingen om meer te bewegen.

Minder stress met de VGZ Mindfulness Coach

Minder stress en meer leven in het moment. De VGZ mindfulness Coach is dé gratis mindfulness app voor heel Nederland. De app biedt toegang tot meer dan 100 Nederlandstalige oefeningen. 
  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam