
Slimme medicijndispenser
Good Practice in de wijkverpleging
Veel cliënten in de wijkverpleging vergeten hun medicatie op tijd in te nemen. Door thuis bij de cliënt een slimme medicijndispenser te plaatsen, ontstaat er ruimte in de planning en capaciteit van de wijkverpleging. De dispenser reikt namelijk op het juiste moment de medicatie aan, waardoor veel cliënten weer zelfstandig medicatie kunnen gebruiken.

De voordelen van deze Good Practice:
Positieve cliënten
Hoge therapietrouw
Efficiënter gebruik van beschikbare capaciteit
Waarom de Slimme medicijndispenser?
Een wijkverpleegkundige schat in of een cliënt in de wijkverpleging ondersteuning nodig heeft bij het innemen van medicatie. Is dit het geval? Dan komt een wijkverpleegkundige op vaste tijden om te zorgen dat de juiste medicatie op het juiste moment ingenomen wordt. Doordat hier ook reistijd bij hoort, moet andere gekoppelde zorg ook op hetzelfde moment geleverd worden. Het aanreiken van medicatie veroorzaakt hierdoor veel complexe planningen. Dit resulteert in het niet optimaal inzetten van de beschikbare capaciteit. Daarnaast wordt de cliënt gestoord door de verschillende aanreikmomenten, vaak meer dan 1 keer per dag.
De slimme medicijndispenser reikt medicatie aan op het juiste moment
Bij inzet van farmaceutische telezorg wordt een slimme medicijndispenser geplaatst bij de cliënt thuis. De dispenser reikt vervolgens op het juiste moment de medicatie aan. Hierdoor kunnen veel cliënten weer zelfstandig de medicatie gebruiken en hoeven zij niet meer op de wijkverpleging te wachten.
Doelgroep
Ongeveer 20.000 cliënten die medicatie niet tijdig innemen en hiervoor hulp ontvangen van de wijkverpleging.
Betrokken zorgverleners
Wijkverpleegkundigen, Zorgcentrale, Apothekers en Huisartsen.
De zorgkosten en besparing
-
Landelijke zorgkosten
Per jaar gaat € 72 miljoen gepaard met de aanreiking van medicatie in de extramurale setting. -
Inschatting landelijke besparing
€ 6 miljoen per jaar.
Zorgprofessionals aan het woord
"De cliënt kan regie behouden of terug krijgen over eigen medicatie: daar is het uiteindelijk om te doen. We besparen inzet van personeel omdat er geen hulp meer nodig is bij het aanreiken van medicatie. Zorgmomenten waarop we alleen langs kwamen om medicatie aan te reiken kunnen vervallen. Dat bespaart ook reistijd."
Esther Jacobs | ZZG Zorggroep
Elly Montee | Thebe
Bekijk de video: 3 minuten met ...
Esther Jacobs van ZZG Zorggroep
Hoe kan domotica en technologie helpen in deze tijd van personeelstekort? De Medido medicijndispenser kan al snel 10 minuten per medicatiemoment opleveren, en vaak hebben ouderen meer dan één medicatiemoment per dag. In deze video legt Esther Jacobs van de ZZG Zorggroep uit hoe het werkt.
Samen de zorg vernieuwen
De zorg vernieuwen we samen met zorgaanbieders. Benieuwd hoe we dit doen? Bekijk onze website Samen de zorg vernieuwen. Want alleen door samen te werken en elkaar te inspireren, kunnen we de uitdagingen van vandaag omzetten in kansen voor morgen.
Alle zorgvernieuwingen op een rij
Laat u inspireren en bekijk alle zorgvernieuwingen. Kies via de filters aan de linkerkant de innovaties die voor u van toepassing zijn.


Neem contact met ons op over deze innovatie
Wilt u meer informatie over de Good Practice Slimme medicijndispenser? Of wilt u deze zorginnovatie implementeren? Onze innovatiemanagers helpen u graag.