Anders organiseren wijkverpleging: van routes naar diensten
Good Practice in de wijkverpleging
Wijkverpleging anders organiseren kan door het werk van wijkverpleegkundige teams te organiseren in diensten, in plaats van routes. Hierdoor kan de medewerker verdeeld over minder dagen, meer uur werken. Dit zorgt voor meer spreiding over de hele dag en meer capaciteit voor de cliënten.
De voordelen van deze Good Practice:
Verwachtingen zijn duidelijk
Cliënten weten beter waar ze op kunnen rekenen. Aanvang van zorg valt in een tijdsblok van 2 uur. Meer garantie op continuïteit van zorg.
Ruimte voor professionalisering
Door meer regie op de werkdag en minder druk om van handeling naar handeling te gaan, ontstaat ruimte voor het goede gesprek.
Vergroten capaciteit directe cliëntzorg
Meer capaciteit door:
- betere spreiding van cliënten over de dag.
- grotere contracten van medewerkers.
Waarom de wijkverpleging anders organiseren?
Met de stijgende zorgvraag en arbeidsmarktkrapte binnen de wijkverpleging, is het van groot belang de wijkverpleging anders te organiseren om de zorg toegankelijk te houden. Door te werken aan een betere werk-privébalans, kunnen organisaties hun medewerkers langdurig aan zich verbinden.
Hoe zorgt deze Good Practice voor verbetering?
Deze Good Practice laat zien dat de wijkverpleging anders georganiseerd kan worden. Er wordt aangesloten op de behoeften van wijkverpleegkundigen om langere diensten te werken. Hiermee kan een medewerker verdeeld over minder dagen, meer uur werken. Door een goede spreiding van diensten over de hele dag, wordt er ook meer capaciteit gecreëerd voor meer cliënten. Naast de voordelen die dit biedt voor medewerkers, heeft dit dus ook een positief effect op cliënten.
Zorgcapaciteit vergroten
-
Landelijk potentieel: extra capaciteit
Vergroting van 282 fte directe zorgcapaciteit (berekening bij gelijke omstandigheden) -
Potentieel bij Sensire
5,4 fte per maand door contractuitbreiding
Zorgprofessionals over 'Anders organiseren wijkverpleging'
Laura Verstege | Wijkverpleegkundige bij Sensire
"Met de inzet van diensten, geven we collega’s in de wijk meer stabiliteit en wordt de wijkverpleging aantrekkelijker om in te werken."
Marije Durand | Projectleider bij Sensire
"Werk = werk en privé = privé, de regie op mijn werkweek is helemaal oké"
Neem contact met ons op over deze innovatie
Wilt u meer informatie over de Good Practice? Of wilt u deze zorginnovatie implementeren? Wat goed! We helpen u graag verder. U kunt hiervoor contact opnemen met onze innovatiemanagers van wijkverpleging.