Zelftoediening van subcutane cytostatica

Good Practice in de intramurale farmacie

Chemo- en immunotherapie worden vaak in het ziekenhuis op de dagbehandeling toegediend. Het HagaZiekenhuis leert patiënten met daratumumab en/of bortezomib het geneesmiddel zelfstandig thuis toe te dienen, via een subcutane injectie.

 De voordelen van deze Good Practice:

Patiënt hoeft niet naar het ziekenhuis

De patiënt kan thuis zelf het geneesmiddel toedienen. Hiermee wordt de eigen regie vergroot.

 

Capaciteit vrij op de dagbehandeling

50% van de patiënten kan daratumumab en bortezomib injecties zelfstandig thuis zetten. Voor andere geneesmiddelen is dit afhankelijk van de injectie en de doelgroep.


Per toediening kan € 500 worden bespaard

Afname in zorgproducten voor toediening van chemo- en immunotherapie via een injectie op de dagbehandeling. 

 Waarom deze Good Practice?

Normaal gesproken worden chemo- en immunotherapie vaak in het ziekenhuis op de dagbehandeling toegediend. Dit kan in de vorm van een intraveneuze toediening of een subcutane toediening. Er zijn al voorbeelden waarbij dure geneesmiddelen bij de patiënt thuis worden toegediend door (wijk)verpleegkundigen. Het HagaZiekenhuis gaat een stapje verder en leert de patiënten met daratumumab en/of bortezomib het geneesmiddel zelfstandig thuis toe te dienen, via een subcutane injectie.

Doelgroep 

Patiënten die middels een injectie chemo- of immunotherapie toegediend krijgen waarvan een subcutane variant beschikbaar is (welke niet duurder dan intraveneuze toediening). Daratumumab en/of bortezomib wordt toegediend bij patiënten met multipele myeloom bij ongeveer 4.000 patiënten in Nederland.

Betrokken zorgverleners

Hematoloog, ziekenhuisapotheker, verpleegkundigen op de dagbehandeling, planners.

Landelijke zorgkosten

€ 32 miljoen voor de toedieningen van daratumumab en/of bortezomib (exclusief de geneesmiddelkosten).

 Zorgprofessional aan het woord

Annemieke Grootswagers - Sobels | Ziekenhuisapotheker bij HagaZiekenhuis

"Door de thuistoediening van cytostatica hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis en krijgen ze meer regie over hun behandeling."

Samen de zorg vernieuwen

De zorg vernieuwen we samen met zorgaanbieders. Benieuwd hoe we dit doen? Bekijk onze website Samen de zorg vernieuwen. Want alleen door samen te werken en elkaar te inspireren, kunnen we de uitdagingen van vandaag omzetten in kansen voor morgen. 

 Alle zorgvernieuwingen op een rij

Laat u inspireren en bekijk alle zorgvernieuwingen. Kies via de filters aan de linkerkant de innovaties die voor u van toepassing zijn.

Eva Eikhout, ambassadeur zorgvernieuwing

 Neem contact met ons op over deze innovatie

Wilt u meer informatie over de Good Practice: Zelftoediening van subcutane cytostatica? Of wilt u deze zorginnovatie implementeren? Onze innovatiemanagers helpen u graag.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam