Tweezijdige staaroperatie
Good Practice in de medisch specialistische zorg
Bij een tweezijdige staaroperatie wordt het linker- én rechteroog op hetzelfde moment geopereerd. Uw patiënt hoeft hierdoor minder vaak naar het ziekenhuis en herstelt sneller.
De voordelen van deze Good Practice:
Sneller verbeterd zicht
Patiënten hebben sneller verbeterd zicht. Ze herstellen eerder en hoeven minder vaak naar het ziekenhuis.
Besparing zorgkosten
Zorgkosten worden bespaard, doordat de patiënt minder vaak naar het ziekenhuis hoeft en de inzet van thuiszorg verminderd.
CO2-reductie van 25%
De CO2-uitstoot daalt met maar liefst 25%. Dit komt doordat er minder naar het ziekenhuis gereisd hoeft te worden en de inzet van de thuiszorg vermindert.
Tweezijdige staaroperatie: wat is dat dan?
Jaarlijks worden er ongeveer 180.000 staaroperaties uitgevoerd. Dit aantal neemt door vergrijzing flink toe. Het merendeel van deze mensen moet zowel aan het linker- als het rechteroog geopereerd worden.
Tot nu toe was het gebruikelijk om een periode van 2 weken tussen de operatie aan beide ogen te plannen. Dit wordt ook wel DSBCS (delayed sequential bilateral cataract surgery) genoemd. Bij de tweezijdige staaroperatie (ook wel ISBCS - immediate sequential bilateral cataract surgery) worden de ogen van een patiënt direct na elkaar op dezelfde dag geopereerd.
Zorgaanbieder & patiënt aan het woord
Prof. dr. Rudy Nuijts | Oogarts bij MUMC+
"De tweezijdige staaroperatie is een goede stap richting een efficiëntere en meer milieuvriendelijke toekomst. Patiënten vinden tweezijdige staaroperaties geweldig! Omdat ze sneller een beter zicht hebben na de operatie.”
Sandra | Patiënt
"Er ging een wereld voor me open. Ik kon meteen een stuk beter zien de dag na de operatie."
Tweezijdige staaroperatie in de media
Beweeg van rechts naar links