VGZ onderzoekt samen met huisartspraktijken en Luscii het effect van thuismonitoring
Digitale middelen ondersteunen de praktijk
De huisartsenzorg in Nederland staat onder druk. Daarom willen we samen met huisartspraktijken op zoek naar oplossingen. We denken dat digitale middelen kunnen helpen. In de kopgroep ‘Thuismonitoring in de praktijk’ gaan we samen onderzoeken of het digitale zorgplatform Luscii een middel is dat kan helpen. De kopgroep bestaat uit 16 huisartspraktijken en patiënten die zorg krijgen voor astma en hypertensie.
Kopgroep gezamenlijk gestart op 10 oktober
Afgelopen dinsdag, op 10 oktober was er een gezamenlijke aftrap van de kopgroep. Samen met Luscii en alle deelnemers hebben wij stilgestaan bij wat er komt kijken bij de implementatie van de nieuwe werkwijze in de praktijk. De aanwezigen kregen antwoord op vragen als: Hoe includeer ik patiënten? Hoe gaat de nieuwe werksituatie eruitzien? En, hoeveel tijd kost het om de implementatie goed uit te voeren? Ook deelde de aanwezigen hun motivatie om mee te doen:
“Patiënten doen al thuismetingen, dus zoeken we nu zelf een manier om hier gebruik van te maken. Ik ben benieuwd of de app ons hierin kan gaan helpen.”
“Dit kan mogelijk helpen om Patiënten te betrekken bij meer zelfmanagement. Zo kunnen wij een meer coachende rol aannemen”
Samen ervaringen delen en evalueren
Tijdens de bijeenkomst vertelde Max Andriessen (Expert Zorg bij VGZ) over de opzet van de kopgroep: "De komende 2 jaar houden wij, de huisartspraktijken en Luscii gegevens bij. Daarnaast worden er deelnemersbijeenkomsten georganiseerd en houden wij interviews met patiënten en zorgprofessionals. Zo proberen we met deze kopgroep de ervaringen van de gebruikers (huisarts, POH en patiënt) goed in beeld te brengen."
Ieder jaar evalueren we samen met de huisartspraktijken en Luscii de effecten van thuismonitoring. Uit de evaluatie zal moeten blijken of, en hoe het gebruik van dit soort tools opgenomen kan worden in het algemeen beleid.
Wat is de thuismonitoring van Luscii?
Luscii is een digitaal zorgplatform voor thuismeten. Patiënten houden via een app metingen bij en krijgen coaching en zelfzorgadvies. De huisarts of de POH houdt vanuit de praktijk de vinger aan de pols. We verwachten dat dit resulteert in een aantal voordelen voor zowel de huisarts en POH als de patiënt:
- Minder consulten en handelingen (metingen) nodig
- Patiënt en huisarts of POH zijn beter voorbereid voor een consult
- Patiënt is goed geïnformeerd en krijgt daardoor meer zelfvertrouwen en therapietrouw
- Huisarts en POH ervaart minder administratielast
Lees meer over het digitale zorgplatform Luscii.