Good Practice - Connect & Go

Door de oncologische (chemo) therapie toe te dienen via een elastomeerpomp heeft de patiënt meer bewegingsvrijheid. Daarnaast kunnen er 2 patiënten meer behandeld worden in dezelfde tijd. Dit zorgt voor 75% meer capaciteit.

Wat verandert er in de werkwijze?

De standaard werkwijze 

Bij de standaard werkwijze krijgt de patiënt het infuus in het ziekenhuis en zit hij vast aan het bed of de behandelstoel. Na de dagbehandeling wordt de patiënt ontkoppeld van het infuus en kan hij naar huis.


De nieuwe werkwijze

Bij de nieuwe werkwijze krijgt de patiënt het infuus via een leeglopend mobiel systeem (Connect). Hierdoor kan de patiënt vrij bewegen. Na de dagbehandeling wordt de patiënt ontkoppeld van het infuus en kan hij naar huis.

Naar verwachting is Connect & Go goed opschaalbaar

Ook andere chemotherapieën en immunotherapieën kunnen worden toegediend via de boven beschreven elastomeerpomp, mits dit door de zorgverlener veilig wordt geacht. In de komende jaren zal het toedienen van andere oncologische (chemo)therapie in elastomeerpompen verder worden verkend. 

 Voordelen van deze Good Practice

De overstap van de standaard werkwijze naar de nieuwe werkwijze heeft zowel voor de patiënt als de zorgaanbieder de volgende meerwaarde:

Patiënt perspectief

Door Connect & Go heeft de patiënt meer bewegingsvrijheid.

  • Het gevoel van stress en onzekerheid bij de patiënt wordt verlaagd door de bewegingsvrijheid en de mogelijkheid om buiten te zijn, terwijl de chemo wordt toegediend.

Zorgaanbieders perspectief

Door Connect & Go worden er meer patiënten behandeld, met minder personeel.

  • De behandeling wordt ingezet voor 3 patiënten tegelijk. Bij de oude werkwijze kan er maar 1 patiënt per uur per stoel behandeld worden. Dit verkort de wachttijden.
  • Handelingen van verpleegkundige vervalt: infuussysteem laten doorlopen, infuuspomp instellen, filter aankoppelen en het voor- en naspoelen van de chemotherapie (= ongeveer 10 minuten per gift)

 Implementatie in de praktijk

Voor een succesvolle implementatie zijn er verschillende voorbereidingen en aanpassingen nodig. Hieronder vindt u ze op een rijtje:

Bekijk de informatie op elk tabblad:

Elastomeerpomp in plaats van een infuus
Belangrijk om de staf goed mee te nemen in de nieuwe werkwijze.
  1. Protocol en aansluitingsinstructies moeten herschreven worden
  2. Om de veiligheid van de patiënt te borgen wordt de eerste (1-3) toediening (afhankelijk van het ziekenhuisprotocol) per normaal infuus gegeven. Daarna wordt in overleg met de patiënt besloten of er wordt overgegaan op de toediening per Intermate®. De patiënt krijgt een duidelijke informatiefolder mee. 
  1. Belangrijk om de staf goed mee te nemen in de nieuwe werkwijze
  2. Belangrijk om rekening te houden met de ruimte waar de patiënt tijdens de behandeling naar toe kan. Kunnen patiënten vrij rond bewegen, maar blijven ze alsnog op de afdeling? Dan kan het zijn dat patiënten nog steeds tijd vragen van het zorgpersoneel.

 Neem contact met ons op over dit initiatief

Wilt u meer informatie over deze Good Practice? Of wilt u deze Good Practice implementeren? Wat goed! Wij helpen u graag verder. U kunt hiervoor contact met ons opnemen via intramuralefarmacie@vgz.nl.

Onze initiatieven op het gebied van zorgvernieuwingen

Bent u benieuwd naar al onze initiatieven op het gebied van zorgvernieuwingen? Laat u inspireren en bekijk alle initiatieven. Of kies via de filters de initiatieven die voor u van toepassing zijn.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam