Dagstructuurrobot bevordert zelfredzaamheid
Good Practice in de wijkverpleging
De dagstructuurrobot biedt verbale ondersteuning met herinneringen, vragen, tips en muziek. Zo draagt de robot bij aan meer zelfredzaamheid van de cliënt.
De voordelen van deze Good Practice:
Zelfredzaamheid
Cliënten voelen zich ondersteund in hun dagelijkse structuur. Ook wordt sociale interactie gestimuleerd.
Besparing zorgkosten
Door de inzet van de dagstructuurrobot is er per week minder indiceerbare zorg nodig.
Doelmatige inzet personeel
De dagstructuurrobot neemt fysieke zorgmomenten over. Hierdoor wordt de mantelzorger ontlast en is er minder inzet van de wijkverpleging nodig.
Dagstructuurrobot bevordert zelfredzaamheid
De dagstructuurrobot wordt vooral ingezet bij cliënten met een cognitieve beperking of somatische klachten. Het biedt ondersteuning in de dagelijkse structuur, zoals eten en drinken, medicatie innemen en persoonlijke verzorging.
De dagstructuurrobot biedt deze ondersteuning met herinneringen, vragen, tips en muziek. Mantelzorgers of zorgverleners kunnen via een app taken en berichten instellen die op een vooraf ingepland moment door de robot worden uitgesproken.
De kosten in het kort
-
Landelijke zorgkosten:
€ 112,8 miljoen
-
Landelijke besparing:
€ 70,1 miljoen
Zorgaanbieders aan het woord
Yvonne Moonemans | Innovatiemanager bij De Zorggroep
"Met de hulp van de dagstructuurrobot neemt de cliënt 20 keer vaker zelf de medicatie in. Dit betekent meer zelfredzaamheid voor de cliënt ;en meer tijd voor de wijkverpleegkundigen voor andere taken."Uriël Tolenars | Verpleegkundige bij Thebe
"De dagstructuurrobot ondersteunt zelfregie, zelfstandig wonen en biedt zorg. Doordat cliënten zelfredzamer zijn hebben ze minder fysieke zorg nodig en zijn wij, als zorgverleners, voorbereid op de toekomst."De dagstructuurrobot in de media