Aanvraag aanpassing zorgkostenplafond (SGGZ)
Verwacht u voor het jaar 2021 niet uit te komen met het overeengekomen zorgkostenplafond? Of verwacht u financiële ruimte in het zorgkostenplafond over te houden? Dan bieden we u de mogelijkheid om tussen 1 april en 1 augustus een aanvraag tot aanpassing van het zorgkostenplafond in te dienen.
Wat moet u weten alvorens u een aanvraag indient?
- In verband met de invoering van het Zorgprestatiemodel (ZPM) per 1 januari 2022 worden lopende prestaties per 31 december 2021 afgesloten. Voor instellingen betekent dit dat het zorgkostenplafond 'geschoond' wordt. Dit geldt niet voor vrijgevestigde zorgaanbieders en groepspraktijken. Vrijgevestigde zorgaanbieders en groepspraktijken hebben dus meer financiële ruimte om een eventuele hoge instroom van cliënten goed op te kunnen vangen. Wij houden hier rekening mee in de beoordeling van de aanvraag voor aanpassing van het zorgkostenplafond. Meer informatie hierover vind u op de webpagina 'Zorgprestatiemodel'.
- Het indienen van een verhogingsaanvraag is geen garantie dat het zorgkostenplafond daadwerkelijk wordt verhoogd. Wij vragen u daarom vriendelijk om de instroom van cliënten tussentijds te blijven spreiden, uw realisatie te volgen en indien nodig tijdig bij te sturen. Dit kunt u doen door nieuwe aanmeldingen door te verwijzen naar collega zorgaanbieders met nog wel voldoende ruimte. U kunt onze verzekerden ook doorverwijzen naar afdeling Zorgadvies en Bemiddeling (zie bijvoorbeeld: vgz.nl, bewuzt.nl), zodat zij een passend alternatief voor onze verzekerden kunnen organiseren.
- Wij zorgen er graag voor dat het beschikbare zorgaanbod in de geestelijke gezondheidszorg gewaarborgd blijft en financiële middelen zo effectief mogelijk worden ingezet. Daarom kunt u alleen een aanvraag tot aanpassing van het zorgkostenplafond indienen wanneer u voldoet aan een aantal criteria.