GGZ Herstelspecial

In de GGZ zijn er steeds meer initiatieven op het gebied van herstel, zelfregie en ervaringsdeskundigheid. Deze initiatieven bieden een kwetsbare groep (ex-) cliënten met ernstig psychische problemen structuur, zingeving en een plek in de maatschappij. Hiermee wordt herstel bevorderd en terugval voorkomen. Herstelondersteuning verdient aandacht en een steuntje in de rug. In samenwerking met MIND reiken we daarom jaarlijks de GGZ Herstelspecial uit aan een van deze initiatieven. 

Voor en door GGZ-instellingen

Initiatieven die zich richten op herstel van GGZ-cliënten worden niet gefinancierd vanuit de zorgverzekeringswet waardoor ze afhankelijk zijn van subsidies. VGZ pakt samen met MIND haar maatschappelijke rol. Wij zetten herstel, eigen regie en herstel ondersteunende zorg in de GGZ op de kaart door het uitreiken van de GGZ Herstelspecial. Dit is een geldprijs waarmee we herstelinitiatieven steunen zodat zij herstelondersteuning kunnen blijven bieden. De geldprijs wordt bijeengebracht door GGZ-instellingen die van elke ingekochte DBC van Coöperatie VGZ één euro afdragen. Dat maakt samen een mooi bedrag wat wordt verdeeld onder de ingediende herstelinitiatieven.

Uitreiking herstelspecial 2020

Elf GGZ-instellingen - die volledig afhankelijk zijn van subsidies - ontvingen op dinsdag 10 november tijdens de uitreiking van de GGZ Herstelspecial een financieel steuntje in de rug ter waarde van ruim € 67.000,-. Voor hen is deze bijdrage extra waardevol, omdat deze herstelinitiatieven van GGZ-cliënten buiten de financiering vanuit de zorgverzekeringswet vallen. Lees meer in het bericht 'Ruim €67.000 euro voor elf GGZ-herstelinitiatieven'. 

Alle winnaars van de GGZ Herstelspecial 2020

Uitreiking GGZ Herstelspecial 2019

Voorwaarden van de GGZ Herstelspecial

We helpen graag meerdere initiatieven met een financiële ondersteuning. Om kans te maken op de prijs moet voldaan worden aan de volgende criteria en randvoorwaarden:

 • De organisatie draagt bij aan herstel van GGZ-cliënten; bijvoorbeeld door het leren pakken van een rol in de maatschappij of het leren omgaan met een aandoening
 • De organisatie heeft een realistische, gezonde financiële bedrijfsvoering
 • De organisatie van het herstelinitiatief heeft een zelfstandig beleid en wordt niet gefinancierd vanuit de Zorgverzekeringswet
 • De organisatie is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), of is bereid deze status te verkrijgen

Maak kans, meld uw initiatief aan!

De aanmeldperiode voor de GGZ Herstelspecial 2021 is nog niet geopend. Meer informatie over het aanmelden van een herstelinitiatief volgt zo spoedig mogelijk.

Praktijkvoorbeelden

Wow-ervaring voor (ex-) verslaafden
De Will Hawkins foundation realiseert creatieve projecten mét en dóór ex-verslaafden in de vorm van theater, muziek, dans of beeldende kunst. De (ex)cliënten vertellen hun verhaal en dragen daarmee bij aan de-stigmatisering van verslavingsproblemen. Door het commitment aan te gaan voor zo’n optreden stimuleren (ex-)verslaafden elkaar in hun herstel. Samen er een geheel van maken, ieder met zijn eigen inbreng, zijn eigen tekortkomingen en zijn eigen talenten. Er wordt samen gerepeteerd en afspraken gemaakt waarbij ieder zijn deeltaken heeft. Het gaat om het samen afstemmen en eruit komen. Samen toewerken naar een spannend optreden, samen de stress doorstaan en samen de beloning ervaren van het succes geeft een enorme kick!
Meer energie en minder gezondheidsklachten
De Stadskamer wil ervoor zorgen dat deelnemers aan de dagbesteding gezonder kunnen eten. Elke dag eten mensen een gezond ontbijt, lunch en diner voor een schappelijke prijs. Dit doen we door ons eigen brood te bakken. We hebben immers echte bakkers bij ons op de dagbesteding. Zij kunnen hun vak weer uitoefenen en iedereen eet gezond brood tegen een lage prijs. Onze eigen groenten? Daarvoor werken we samen met een zorgboerderij in de regio. Hier leren we direct van alles over het werken in de tuin. De deelnemers voelen zich nuttig; voor zichzelf maar ook voor een ander. Het nuttigen van gezonde voeding zorgt voor meer energie en minder gezondheidsklachten voor iedereen bij de stadskamer. Daarnaast zorgt het project ervoor dat er meer draagvlak en middelen zijn om initiatieven van mensen te kunnen ontwikkelen.

Heeft u nog vragen? 

Mocht u verder nog vragen hebben over de GGZ herstelspecial, dan kunt u die stellen via ggzherstelspecial@vgz.nl


 • Logo VGZ
 • Logo Bewuzt
 • Logo IZA
 • Logo VGZ voor de Zorg
 • Logo Unive
 • Placeholder Image
 • Logo Zekur
 • Logo Zorgzaam