Digitalisering

Passende zorg betekent steeds vaker een mix van digitaal en fysiek aangeboden zorg, zoveel mogelijk gepersonaliseerd en op maat. Ons uitgangspunt is zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan.  

Digitale zorg: een belangrijke bouwsteen

Met digitale zorg komt de zorg naar onze leden toe. Hierdoor kunnen ze vaker de zorg thuis ontvangen, of kunnen ze vanuit huis worden gemonitord. Dat is positief voor onze leden, hun omgeving en het milieu. Digitale zorg is ook een belangrijke bouwsteen om het groeiende capaciteitsprobleem in de zorg aan te pakken.  

Gezamenlijke ambities

Bij het inkopen van zorg zetten we daarom, naast de reguliere fysieke zorg, ook volop in op digitale zorg. Vanuit Zorgverzekeraars Nederland hebben we als zorgverzekeraars hier gezamenlijke ambities voor geformuleerd. Om écht het verschil te maken, zetten we graag nog een stap verder op het gebied van digitale zorg. Samen met zorgaanbieders die hier de ambitie en mogelijkheden voor hebben.

Digitalisering binnen de geestelijke gezondheidszorg

Een hulpvraag ontstaat vaak voordat dat professionele zorg in beeld komt. Om de druk op de zorg waar mogelijk te beperken en eventuele wachttijden te overbruggen, wordt in het IZA benadrukt dat het vroegtijdig beschikbaar stellen van digitale oplossingen uitkomst kan bieden. Ook wij stimuleren en faciliteren de inzet van digitale zorg binnen de GGZ.

Zelfhulpprogramma’s/online toepassingen

We geven onze leden graag meer grip op hun gezondheid en mentaal welbevinden. Dit doen we door zelfhulpprogramma’s/online toepassingen aan te bieden en door betrouwbare informatie te delen. We bieden onze leden ook verschillende online services en apps aan om actief aan de slag te gaan met een gezonder leven. Een voorbeeld hiervan de onze hoog gewaardeerde app VGZ Mindfulness Coach.

Digitaal waar het kan, fysiek waar dat moet

Voor het digitaliseren van de zorg gaan we uit van het principe: digitaal waar het kan, fysiek waar dat moet. Als onze leden met mentale hulpvragen meer ondersteuning en zorg nodig hebben, bieden we hulp en advies bij het vinden van een passende zorgaanbieder.

Door de inzet van digitale vormen van zorg kunnen we de wachttijden in de zorg verkorten en is de behandelduur in veel gevallen korter. Daarom maken we afspraken met zorgaanbieders over de inzet van digitale zorg. 

Lees meer over digitalisering binnen de geestelijke gezondheidszorg in ons hoofdpunt digitale geestelijke gezondheidszorg.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam