​Bijna 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2. Jaarlijks komen er gemiddeld 55.000 nieuwe patiënten bij. De ziekte wordt veroorzaakt door overgewicht, ongezond eten, stress of erfelijke aanleg. Ieder uur sterft er in Nederland iemand aan de gevolgen van diabetes. Bij de voorlopige evaluatie blijkt dat in 87% van de gevallen de diabetes deels om te keren als mensen zelf, geholpen door hun artsen, voor andere voeding en voor meer beweging kiezen. Hiermee krijgt de patiënt weer de regie over zijn eigen gezondheid. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat mensen wel beter kunnen worden van leefstijlinterventies. In 2016 won 'Keer Diabetes om' de eerste editie van de VGZ Zinnige Zorg award. Bekijk de video 'Keer Diabetes om'.
 

Zinnige zorg

Het programma wordt gefinancierd door VGZ. De verzekeraar vergoedt deelname vanuit het belang van preventie en de aanpak van onnodig medicijngebruik. Diabetes kost de Nederlandse samenleving ruim tien miljard euro per jaar (type 1 en 2 samen). Dat verdubbelt de komende jaren. Met dit programma slaan we een belangrijke voorlopige slag om de kosten te beteugelen. Deze resultaten zijn in de eerste plaats natuurlijk goed nieuws voor de patiënt zelf, maar ook voor de premiebetaler: het verbetert de kwaliteit van leven en van de zorg en het verlaagt de zorgkosten. Hiermee past 'Keer diabetes om' prima bij de zinnige zorg strategie van VGZ: betere zorg tegen lagere kosten.
Dit jaar wordt het programma ook actief aangeboden in Rotterdam, als onderdeel van de samenwerking met de gemeente. VGZ blijft het programma goed volgen, omdat we benieuwd zijn of het ook op lange termijn effect blijft houden.