Veel klachten en (chronische) ziektes hangen samen met onze leefstijl. Met medicijnen kunnen veel verschijnselen onderdrukt worden, maar de oorzaak wordt er niet mee aangepakt. Is het niet veel fijner voor patiënten als ze geen medicijnen meer nodig hebben? Programma’s als Keer diabetes Om laten zien dat andere voeding een effectief medicijn kan zijn bij Diabetes type 2. Is dat een uitzondering?
 
Op donderdag 7 december van 17.30 tot 19.00 uur organiseert Coöperatie VGZ in samenwerking met LUMC en TNO bij Corpus in Oegstgeest een debat met als onderwerp Leefstijl als medicijn.
Leefstijl als medicijn klinkt als een mooie belofte, maar wie is daarvoor aan zet? De patiënt zelf, de zorgaanbieder of toch de zorgverzekeraar? En moet er niet veel meer aandacht komen voor preventie en gedragsverandering, of kan alleen een belasting op suikerhoudende producten het tij nog keren? Op 7 december praten we erover onder leiding van Ruud Koolen, journalist en uitgever van Zorgvisie en Skipr.
 

Kenniscentrum LUMC en TNO

Het debat op donderdagavond vormt de afsluiting van The First Annual Conference Lifestyle as Medicine die TNO en LUMC organiseren. Beide instituten lanceren op 7 december een kenniscentrum op het terrein van Leefstijl als Medicijn.
Tijdens het debat aan het einde van de middag komen onder meer de volgende deelnemers aan het woord:
 
  • Prof. dr. Hanno Pijl, Internist-endocrinoloog bij het LUMC
  • Ben van Ommen, Hoofdonderzoeker Leefstijl als Medicijn bij TNO
  • Maaike de Vries, directeur van Keer Diabetes Om 
  • Pieter Barnhoorn, huisarts met praktijk in Leiden

Daarnaast komen er andere deskundigen, zorgverleners én patiënten aan het woord. Ab Klink, lid Raad van Bestuur van Coöperatie VGZ is gastheer van het debat, dat net als de conferentie, gehouden wordt in Corpus in Oegstgeest.
 

En u? Debatteert u mee?

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar uw mening. In debat bij VGZ is gratis toegankelijk voor iedereen. Sterker nog: hoe meer inzichten, hoe beter. Dus wilt u van zich laten horen, of gewoon eens meeluisteren? U bent van harte welkom.