Personeelstekorten in de zorg
Zelfredzaamheid vergroten
Een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de druk op de arbeidsmarkt in de zorg kan gerealiseerd worden door cliënten en patiënten zelf. Door gebruik te maken van hulpmiddelen en technologie zijn zij vaak prima in staat om bepaalde handelingen zelf te verrichten zonder tussenkomst van verzorgenden. Hierdoor ervaren mensen ook vaak een grotere mate van zelfstandigheid. Dit kan in afzonderlijke situaties leiden tot een vermindering van de benodigde tijd aan hulp van een tot enkele uren per week. Bij landelijke opschaling levert dit een zeer aanzienlijke vermindering van de werkdruk voor verzorgenden op en kunnen zij hun beschikbare tijd inzetten voor andere cliënten of activiteiten.
Sectorbrede aanpak
We hebben inmiddels een stevig netwerk opgebouwd met koplopers in de zorg die samen met ons snelheid maken in de opschaling. Dit netwerk bestaat uit 12 ziekenhuizen, 4 GGZ-instellingen en 3 V&V-instellingen waarmee meerjarenafspraken zijn gemaakt. De ambitie van het netwerk Zinnige zorg is om de zorg beter te maken voor de patiënt en de maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen om de zorg goed, beschikbaar en betaalbaar te houden. Nu en in de toekomst. De leden en de betrokken ketenpartners werken samen om nieuwe initiatieven te delen. Samen zijn verschillende initiatieven ontwikkeld die helpen ruimte te creëren in de steeds schaarser wordende personeelscapaciteit.
Hieronder een aantal concrete voorbeelden van toepassing van technologie in de zorg.
Groeiend tekort aan zorgpersoneel
'Je kunt niet meer achterover leunen' | EenVandaag
Ondersteuner thuis
De IkHerstel App
De IkHerstel App is de winnaar van de Zinnige Zorg Award 2021. Dankzij de app herstellen patiënten 5 tot 14 dagen sneller na hun operatie. En het gebruik van technologie biedt ook echt voordeel voor de zorgprofessionals. De app leidt tot minder herhaalconsulten, waardoor de zorgprofessionals tijd over hebben voor andere zorgtaken. De app is echt een mooi voorbeeld van zorgtechnologie waarbij zorgpersoneel wordt ontlast. Het draagt zo bij aan het gericht omgaan met de beschikbare capaciteit in de zorg.
In de reeks Ons hart voor innovatie zetten we onze innovatiemanagers in het middelpunt. Jacqueline Baatenburg presenteert in deze video haar samenwerking met het Amsterdam UMC en IkHerstel.
Stomadragers leren zelf verzorgen
Patiënten in het Catharina ziekenhuis leren al vóór de operatie en vooral ook tijdens de opname in het ziekenhuis hoe ze zelf de stoma kunnen verzorgen. Na thuiskomst worden de patiënten een keer bezocht door een gespecialiseerd verpleegkundige van de hulpmiddelenleverancier. Als de patiënt achteraf nog vragen heeft is er telefonisch contact mogelijk. Deze nieuwe aanpak leidt tot meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid, minder lekkages en complicaties. Dit wordt door patiënten als heel positief ervaren. Daarnaast is er fors minder inzet van thuiszorg nodig en zijn minder herhaalcontacten op de stomapoli.