Veelbelovende resultaten Keer diabetes om

Voorlopige conclusie: 87% keert diabetes deels om dankzij gezonde leefstijl

09-03-2018

Ruim 38% van de (bijna 500) patiënten met diabetes type 2 die deelnamen aan ‘Keer diabetes om’ gebruiken geen diabetesmedicatie meer, maar voeding als medicijn. VGZ financiert dit programma van stichting Voeding Leeft en is blij met deze voorlopige veelbelovende resultaten. 

ijna 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2. Jaarlijks komen er gemiddeld 55.000 nieuwe patiënten bij. De ziekte wordt veroorzaakt door overgewicht, ongezond eten, stress of erfelijke aanleg. Ieder uur sterft er in Nederland iemand aan de gevolgen van diabetes. Bij de voorlopige evaluatie blijkt dat in 87% van de gevallen de diabetes deels om te keren als mensen zelf, geholpen door hun artsen, voor andere voeding en voor meer beweging kiezen. Hiermee krijgt de patiënt weer de regie over zijn eigen gezondheid. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat mensen wel beter kunnen worden van leefstijlinterventies. In 2016 won 'Keer Diabetes om' de eerste editie van de VGZ Zinnige Zorg award. Bekijk de video 'Keer Diabetes om'.

Zinnige zorg

Het programma wordt gefinancierd door VGZ. De verzekeraar vergoedt deelname vanuit het belang van preventie en de aanpak van onnodig medicijngebruik. Diabetes kost de Nederlandse samenleving ruim tien miljard euro per jaar (type 1 en 2 samen). Dat verdubbelt de komende jaren. Met dit programma slaan we een belangrijke voorlopige slag om de kosten te beteugelen. Deze resultaten zijn in de eerste plaats natuurlijk goed nieuws voor de patiënt zelf, maar ook voor de premiebetaler: het verbetert de kwaliteit van leven en van de zorg en het verlaagt de zorgkosten. Hiermee past 'Keer diabetes om' prima bij de zinnige zorg strategie van VGZ: betere zorg tegen lagere kosten. 


Dit jaar wordt het programma ook actief aangeboden in Rotterdam, als onderdeel van de samenwerking met de gemeente. VGZ blijft het programma goed volgen, omdat we benieuwd zijn of het ook op lange termijn effect blijft houden.

Het groepsprogramma 'Keer Diabetes Om' richt zich op het omkeren van diabetes type 2 met behulp van leefstijl. 

Keer Diabetes Om zet voeding, beweging, ontspanning en slaap in als medicijn met als doel minder medicatie en gezondere bloedwaarden. Dit gebeurt in groepen van maximaal 20 personen. De deelnemers worden begeleid door een vast team van een ervaren verpleegkundige, een diëtist, een leefstijlcoach en een kok met op de achtergrond een huisarts, een internist en een medisch fysioloog. Het team werkt samen met de huisarts van de deelnemer (die hoofdbehandelaar blijft) en praktijkondersteuners. Deelnemers waarderen het programma met een 8,8.
Contactgegevens
voor mediarelaties
Coöperatie VGZ
24/7
  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam