Patiënten sneller geholpen door vernieuwde intake HSK

12-12-2019
HSK heeft een nieuwe werkwijze ontwikkeld voor de intake van patiënten die een beroep doen op de GGZ. In de gekozen aanpak, waarbij ‘hybride diagnostiek’ wordt toegepast, worden patiënten sneller en doelgerichter beoordeeld. Daardoor is in één keer duidelijk of ze naar de juiste GGZ-zorg zijn doorverwezen. De hybride diagnostiek heeft aantoonbaar voordelen en is daarom opgenomen als good practice in het GGZ-zorginkoopbeleid van VGZ. 

Innovatiemanager Carmen Caspers van VGZ:

“HSK laat met deze good practice zien dat een andere manier van diagnostiek in de GGZ veel dubbel werk kan voorkomen en er voor zorgt dat patiënten sneller op de juiste manier geholpen worden. Wij hopen dat veel andere aanbieders deze procesinnovatie zullen overnemen. Dat is fijner voor patiënten en levert tegelijkertijd een bijdrage aan een groot probleem in de GGZ: de hoge werkdruk én de lange wachttijden. HSK zet met deze werkwijze de patiënt op de eerste plaats.”

 

Voorkomen van dubbele intakes en kortere wachttijden voor de patiënt

In de aanpak van HSK maakt het niet uit of een patiënt is doorverwezen naar een zorgverlener voor basis-GGZ of specialistische GGZ, of andersom. Tijdens de HSK-intake wordt op een zelfde manier getoetst. Aan het einde is meteen duidelijk of ze goed zijn doorverwezen, of dat andere zorg beter bij hun herstelvraag past. Dit voorkomt dubbele intakes en dat is fijner voor de patiënt, zorgt voor kortere wachttijden, minder inzet van personeel en lagere kosten. Gemiddeld kan met deze aanpak 10 procent worden bespaard op tijd en geld voor de inzet van zorgverleners tijdens het intakeproces.

Deze werkwijze van HSK is door VGZ getoetst op diverse aspecten van zinnige zorg: zorg die beter is voor de patiënt, gebaseerd is op ideeën van zorgverleners en leidt tot de inzet van minder geld of menskracht. De hybride diagnostiek heeft aantoonbaar voordelen en is daarom opgenomen als good practice in het GGZ-zorginkoopbeleid van VGZ. Op deze manier is de kans groot dat de aanpak sneller wordt overgenomen door andere aanbieders.

Bekijk de infographic over Hybride Diagnostiek

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam