Milieubewust opereren bij staaroperaties wint aan populariteit

12-10-2022
De afgelopen maanden werd in stilte een nieuwe werkwijze overgenomen in ziekenhuizen in Nederland waar staaroperaties worden uitgevoerd: de patiënt hoeft er geen operatiejas meer aan. Met deze manier van werken, die nu door Coöperatie VGZ als eerste zorgverzekeraar in Nederland wordt gepropageerd, is Nederland koploper binnen Europa.

Een totaal van 20 van de 80 oogklinieken in Nederland opereert inmiddels op de nieuwe manier, zo maken de initiatiefnemers vandaag (donderdag 13 oktober 2022, redactie) bekend. In totaal produceerden alle staaroperaties in Nederland een stapel van ruim 150.000 patiëntjassen per jaar - die allen in de vuilnisbak belandden. Dat aantal wordt nu in hoog tempo kleiner, het zijn er inmiddels tienduizenden minder. “Ik concludeer dat er grote bereidheid is onder oogartsen om te werken naar meer duurzame oogheelkunde, we zijn onder de indruk van dit succes”, aldus initiatiefnemer Sjoerd Elferink, oogarts in het Flevoziekenhuis in Almere.

Onderzoek

Samen met zijn vakgenoot Redmer van Leeuwen, verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht, richtte hij in 2019 een groep op voor oogartsen die duurzamer wilden werken. Na een congres datzelfde jaar waren er twaalf artsen bij aangesloten. Rond diezelfde tijd werd een onderzoek gepubliceerd over het verschil tussen staaroperaties in Engeland en India.

“Het blijkt dat ze in India net zo weinig ooginfecties na staaroperaties hebben als in het Verenigd Koninkrijk - maar ze produceren in India wel 95 procent minder afval tijdens zo’n operatie. Dat zette ons aan het denken”, aldus Elferink. Ze besloten dat het weglaten van de wegwerpjas voor de patiënt tijdens de operatie het eerste concrete actiepunt moest worden.

Goedkeuring

Na een aantal maanden volgde een weloverwogen besluit tot goedkeuring van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap en de VHIG, de Vereniging Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg. Daarna sloten zich snel meer ziekenhuizen en oogartsen aan bij het initiatief.

Jojanneke Goedings, Chief People & Sustainability Officer van Coöperatie VGZ: “Dit soort ogenschijnlijk simpele en effectieve ideeën zijn hard nodig in de zorg. Ik ben trots dat het ervaringsnetwerk Zinnige Zorg zorgt dat deze slimme duurzame initiatieven snel een weg vinden naar andere zorgaanbieders. Het is onze rol om goede voorbeelden verder te verspreiden. Zo gebruikt sinds kort ook het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven de wegwerpjassen niet meer bij operaties.”

Koploper

“We zijn als zorgsector verantwoordelijk voor 7% van de CO2-uitstoot”, aldus Goedings. “Het is dus noodzakelijk dat we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Dit initiatief toont aan dat verduurzamen niet altijd ingewikkeld of kostbaar hoeft te zijn.”

In Europa trekt het Nederlandse initiatief voorzichtig de aandacht. Elferink opende eind september in Milaan het jaarlijkse internationale congres van oogartsen waar 9000 specialisten kwamen. “Er was veel interesse”, concludeerde hij. “Er blijkt nog geen ander land in Europa te zijn waar deze duurzame manier van werken gemeengoed is geworden. Nederland loopt hiermee voorop.”

RTL Nieuws maakte een reportage over de de afvalberg in de zorg. Deze is terug te kijken op de website van RTL Nieuws.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam