Centrale vraag tijdens de uitzending was: ‘Hoe moet de zorg financierbaar blijven in tijden van vergrijzing en personeelstekorten? Wat kunnen mensen uit het veld politieke partijen meegeven bij het formuleren van beleid?'
Hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy noemt de huidige schaarste een zege voor de gezondheidszorg. “Als er overvloed is, verandert er niks. Dan zeggen zorgbestuurders: ‘Zoals ik mijn werk gisteren deed, kan morgen ook wel. Waarom zou ik ingewikkeld gaan doen?’. Maar nu snapt iedereen dat het niet meer kan.”
Canoy pleit ervoor om de zorg dus niet op te schalen, maar om juist met veel kleine landelijke initiatieven te komen. “Overal in het land waar het kan. Dat moet ook gewoon kunnen.” Hij ziet dat mensen in de zorg allemaal in hun eigen rol bezig zijn om deze transitie vorm te geven.
CEO Marjo Vissers zei dat dit een zorgvraagstuk is waar de politiek scherp naar moet kijken. Ze pleit voor veel meer sociale cohesie in de wijken. “Als de politiek dat in de woonvisie opneemt, zorgen dat er beweging mogelijk is in de wijk, dan ga je iets doen vóór de zorg.” Als voorbeeld noemde Marjo een ontmoetingsplek. “Dan hoeven bewoners niet ergens in een wijk in hun eentje te zitten.”